Miian metsästys & ammunta

 

Kevään ensimmäinen varisjahti.

Tänä vuonna ystävänpäivä oli lämmin ja erittäin keväinen päivä. Olosuhteiden pakosta siitä tulikin sitten tämän kevään ensimmäinen varisjahtiaamu. Jahdin onnistuminen mietitytti kuitenkin jonkin verran sillä ajankohta oli edellisvuosiin nähden aikainen.

Jahtia edeltävinä päivinä kävimme kunnostamassa ja naamioimassa kyttäyspaikkaa edellisen vuoden jahdin jäljiltä. Samalla suoritimme pientä tiedustelua varisten suhteen ja suunnittelimme paikkaa jahdin kunnia vieraalle eli huuhkajalle. Huuhkajamme on jo varsin iäkäs ja arvonsa tunteva kokenut Vanha Herra jolle ei ihan mikä tahansa paikka kelpaa.

Tämän huuhkajan pelastimme aikoinaan hiiriltä erään vintin perukoilta. Pienen ”elvytyksen ja nokan puuteroinnin” myötä herra huuhkaja valmistui uuteen eläke ammattiinsa, ”varispöllöksi”. Tässä työssä se on palvellut nyt muutamia vuosia ja koitunut lukuisten varisten surmaksi.

Jahtiaamuna Vanhan Herra pääsi kunniapaikalleen ja sai vielä rinnalleen muovisen varispariskunnan läheiseen koivuun. Hetken kuluttua nuori kanahaukka sai kokea totaalisen pettymyksen yrittäessään varispaistia kaaveista. Ensimmäinen yritys ei edes riittänyt vaan vasta toisen tappo yrityksen päätteeksi se ymmärsi että nyt kaikki ei ole kohdallaan ja päätti poistua nolona paikalta.

Aamun valjetessa olimme valmiina ja ensimmäiset varispillin rääkäisyt kajahtivat ilmoille. Siinä oli ensi yritysten jälkeen pillin puhaltelijallakin naurussa pitelemistä sillä sen verran oli taito ruosteessa edelliseltä vuodelta. Muutaman harjoitus setin jälkeen oltiinkin ”Back in busines” ja kohta muutama varis alkoikin vastailla pillille. Hetken kuluttua myös korpit innostua aiheesta ja pian korppirinki alkoikin kiertää kyttäyspaikkamme yläpuolella houkutellen samalla paikalle myös muita uteliaita. 

Kohta saapuivat myös ensimmäiset varikset. Siinä sitten taas odoteltiin kynsivalkeana että nämä pudottaisi korkeuttaan ja kaartaisivat siivet supussa huuhkajalle. Näin tapahtuikin kun toiveesta, yksi varis teki kohtalokkaan virheen ja loppu onkin sitten legendaa. Kaksi puoliautomaattihaulikkoa päätti ottaa mittaa toisistaan Baikal vastaan Benelli.

Kumpikaan ampujista ei malttanut mieltään vaan ensimmäinen lintu pudotettiin yhteislaukauksella. Niin sanotun tasapelin tuloksena hangella makasi aamun ja koko kauden ensimmäinen varis. Kummankin metsästäjän katseista oli luettavissa lottovoittajan ilme, minä sain sen!

Varispilleinä käytössämme on ollut Nordik Barrborn Basic ja Crow Pro. Molemmat pillit toimivat hyvin myös yksistään, mutta paras tulos on saavutettu vuorottelemalla. Pillit soittavat selkeästi erilaisia sointeja ja varikset myös vastailevat niihin eri lailla. Löytyy agressio, kutsu, tervehdys, varoitus ym ääniä… On erittäin kiehtovaa ja haastavaa oppia soittamaan kaikkia näitä ääniä pillillä. Soinnin sävyjä, voimakkuutta ja tunnetta kannattaa myös vaihdella sillä näin saattaa löytyä juuri sen hetkinen puuttuva palanen ja samalla vastustamaton houkutus. Varis ei ole tyhmä, varsin pian tajuaa jos sama virsi soi koko ajan.

Tämän kauden ensimmäinen varisjahti oli positiivinen yllätys siinä mielessä että vaikka olimme normaalia jahtikauttamme huomattavasti aikaisemmin liikkeellä emme jääneet ilman saalista. Tiputuksia tuli muutamia ja päivä oli muutenkin onnistunut. Normaalisti kiihkein kautemme sijoittuu myöhempään ajankohtaan jolloin metsästämme erikoisluvalla jätteenkäsittelylaitoksen alueella.

Keväinen varisjahti on tärkeää riistanhoidollista työtä. Varikset ja harakat ovat tehokkaita pesärosvoja jotka putsaavat toisten lintujen pesiä, varsinkin sorsien pesiä rannoilta. Riistalintujen munien lisäksi näiden haittalintujen suihin katoaa myös muiden lintujen jälkikasvu ,varsinkin isokuovi ja töyhtöhyyppä kärsivät varislintujen tuhotöistä. Tälläkin asialla on siis kauaskantoisia positiivisiä seurauksia.     

Riistanhoitotyö kunniaan!

 

Kommentit

kommentit

ftf_open_type: