4.4.2017 Kaurispukkeja ja suunnitelmia.

Takana on hiukan rauhallisemppi viikko jonka pääasiallisena teemana on ollut kaurispukkien lukumäärän ja laadun tarkkailu ennen tulevan metsästyksen alkua. Alueen kapitaalipukki on jo selvillä ja metsästyksen alussa tulenkin suosittamaan että se jätettäisiin jatkamaan sukuaan. Tällaisten hyväsarvisten pukkien geenit ovat tärkeitä kannan tulevaisuutta silmällä pitäen.

Tarkkailua on hiukan vaikeuttanut iltojen pimeys sekä hämäräkiikareiden puute. Kevät kuitenkin etenee päivä päivältä ja valon lisääntyessä tilanne helpottuu. Kunnollisia kuvia en ole vielä pimeydestä johtuen saanut, mutta lähiviikkojen tavoitteista kuvaus on kärkipäässä.

Alue on kauriille kokolailla ihanteellinen peltoineen ja metsäsaarekkeineen. Kauriiden vihollisista pahin täällä lienee kettu joita alueella on runsaasti. Tulevaisuudessa tarkoitus on kartoittaa mahdollisuutta järjestää muutama suurempi kettujahti kannan harventamiseksi. Tärkeää olisi myös yhteistyö paikallisten pienpeto pyytäjien kanssa.

Kevään suunnitelmissa on myös riistapeltojen tekoa. Oma esitykseni oli että tehtäisiin pitkäkoiville oma pelto muutaman sadan metrin päähän villisioille tarkoitetusta jotta kaikilla olisi omaa rauhaa ruokailla. Villisioilla kun on tapana hätyytellä kaikki muu pois tieltään. Harkinnassa on myös apilapelto saksanhirville.

Riistapelloiksi sopivia puoliksi heitteelle jätettyjä peltoja alueelta löytyy runsaasti ja monet näistä ovat metsän keskellä hiukan kauempana viljellyistä pelloista jolloin ne ohjaavat samalla riistaa pois viljelyksiltä ehkäisten riistatuhoja. Jos kaikki nämä heitteellä olevat alueet saataisiin riistapelloiksi olisi yli 10% metsästysalueesta valjastettu ruokintaan. Ajatuksena tämä kuulostaisi mahtavalle, eikö vain?

Uusia kyttäystorneja oli alunperin ajatus rakentaa, mutta uusien laskelmien mukaan on kannattavampaa ostaa kokonaiset tornit kun hankkia tarpeet ja rakentaa itse. Nyt tornit on tilattu ja piakkoin niitä alkaa saapua tontille odottamaan metsään vientiä. Ensimmäinen mallikapple vaikutti laadukkaalle ja huolellisesti tehdylle, niihin vaan pitää lisätä vielä seinät ja katto. Seinät antavat hiukan suojaa tuulelta ja samalla estävät riistaa havaitsemasta liikettä.

Tällainen oli mennyt viikko täällä Ruotsissa, nyt olisi tarkoitus jatkaa kauriiden tarkkailulla ja uusien tornien kasauksella. Hyvää viikkoa kaikille !

Teksti & kuvat Raimo Kauppila.

Kommentit

kommentit

ftf_open_type: